Gelijmde kunststof hoefbescherming
Mijn visie is dat ik altijd probeer uit te gaan van paarden op blote voeten. Echter in de praktijk is dit helaas niet altijd haalbaar. De tijd dat er alleen nog naar een ijzers gekeken werd is gelukkig verleden tijd. Er is namelijk meer!
Omdat het van essentieel belang is dat een voet zo optimaal mogelijk voorzien wordt van schokdemping en doorbloeding, is er ter bescherming van voeten die het nodig hebben gelijmde kunststof bescherming mogelijk.
Een van de voordelen, en tevens een van de nadelen is dat gelijmde hoefbescherming (net als een traditioneel hoefijzer) voor maximaal 6 weken blijft zitten. Dat betekent dat intensieve hoefzorg niet mogelijk is. Loopt uw paard goed op blote voeten maar zou u op gravelpaden bijvoorbeeld net wat extra comfort willen, zou ik adviseren om te kijken naar hoefschoenen. U kunt namelijk deze namelijk uit- en aantrekken naar behoefte en tussentijds zelf op ieder gewenst moment hoefonderhoud toepassen.
Mocht het zo zijn dat uw paard permanente hoefbescherming nodig heeft om wat voor reden dan ook, dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden. Hierbij zullen we de voor en nadelen tegen elkaar opzetten.
Hieronder zal ik enkele beschermingen omschrijven waar ik mee werk. Voelt u zich vrij om vragen te stellen mocht u die hebben. Ik help u en uw paard graag verder!
Goed geplaatst vallen ze niet op en kun je net als bij hoefijzers goed correcties toepassen. Een groot voordeel is dat dit kunststof beslag meegroeit in de breedte en tevens faciliteert in grip en schokdemping. Zuurstof komt er makkelijk bij via de onderkant. De hoef kan nog gewoon blijven ademen. Twee voorbeeld varianten zijn EasyShoe Sport en EasyShoe Perfomance.
In het algemeen zijn deze types vooral te krijgen in standaard maten, dus niet voor hele kleine en grote hoeven.
Zowel Duplo als Goodsmith hebben sterke ‘vingers en taps’. Deze zijn belangrijk voor een goede en stevige hechting aan de hoefwand. Beide hoefbeschermingen zijn er in diverse soorten en maten maar ook in hardheden te verkrijgen, zodat ze altijd geschikt zijn voor uw paard en uw gebruiksdoel. Tevens zijn deze in diverse vrolijke kleuren te verkrijgen!
Na het op maat maken van de grondplaat (die tegen de onderkant van de hoef komt) of het kunststof hoefijzer wordt een ‘kraag’ met flexibele lipjes aan die grondplaat gesmolten, dit geldt voor zowel de Duplo als de Goodsmith. De lipjes worden vervolgens per stuk aan de hoefwand gelijmd met een soort secondelijm. Het voordeel is dat deze hoefbescherming goed passend te maken is voor heel veel hoefvormen en ook voor vervormde hoeven en hoeven met aandoeningen. Denk aan witte lijn ziekte of door bevangenheid vervormde voetjes bijvoorbeeld.
Het gehele proces is bewerkelijk maar redelijk eenvoudig en door het gebruik van deze lijm zitten ze vrijwel altijd direct goed.
Het nadeel is dat de grondplaat met zeer flexibele lipjes aan de hoef bevestigd is en dus meer beweging tussen de hoef en de grondplaat mogelijk is. Mochten er correcties aan de hoef nodig zijn dan wordt dit ook lastiger.
Voor intensief gebruik in de sport zijn gelijmde hoefschoenen voor bijvoorbeeld endurance een uitkomst. De gelijmde hoefschoenen kunnen na goed schoonmaken en verwijderen van lijmresten vaak gemakkelijk hergebruikt worden.
Easyboot, Renegade, Scoot Boot, Flex hoof boot, Floating boot, Explora hoof boot: deze merken hebben allemaal een schaal die ook gelijmd kan worden. In de meeste gevallen is de lijmhoefschoen gewoon een halffabricaat van de hoefschoen zelf. Dus hiervoor zijn diverse opties mogelijk. Renegade heeft echter wel een speciale schaal die alleen gelijmd kan worden.
Hier kom ik dus wederom terug op mijn eerder gezegde: Ieder voordeel heeft tevens zijn nadeel, want in de meeste gevallen blijft een gelijmde schoen veel beter zitten, maar de schoen blijft dus óók voor een bepaalde periode permanent zitten. Mocht uw paard thuis op een robuuste ondergrond staan die (al dan niet tijdelijk) teveel vraagt van de hoeven, dan zou permanente hoefbescherming als zijnde een gelijmde schoen een uitkomst kunnen bieden.
Voor meer medische doeleinden kan de Equine Fusion hoefschoen een oplossing bieden. Deze heeft een sterke rubberen zool voor demping en grip maar is weer minder geschikt als sportschoen.
De Equine Fusion 24/7 heeft hogere opstaande randen die tijdens het lijmen bij elkaar getrokken worden door tie-wraps. De zool is voorzien van een lederen bovenkant waar de lijm op komt. Dat maakt het toepassen van deze lijmhoefschoenen redelijk gemakkelijk en ook voor u als paardeneigenaar relatief goed te leren.